Sunday, 26 February 2012

hormat menghormati kan satu keperluan?


Assalamualaikum semua!!!
                                                   
So..ika nak tulis tentang ‘sikap menghormati orang lain’ hari nie..camne tercetusnya idea nak buat sal entri nie? Hmmm…sebenarnye..ika selalu terjumpe post-post di Fb mengenai macam-macam hal yang nak diluahkan oleh kawan-kawan laa..tapi ika tertarik dengan satu post nie oleh ….*dirahsiakan identitinye..hehe..dalam post tu..si dia nie keluarkan kata-kata yang agak tak menarik dibaca laa..post tu plak dikutuknya tentang bahasa salah sebuah negeri di tanah air kita yang makmur lagi damai nie…

Jadi ika rase macam tak wajar laa dia post cmtu..sebab melibatkan sensitiviti banyak pihak..yang lebih ika kesalkan rupa-rupanya si dia nie adalah seorang dewasa yang mestilah dapat berfikir dengan rasional..itu pon lepas ika buat operasi stalk Fb si dia ala-ala Conan Edogawa!!haha..
Jadi bila ika fikir balik ika jadi hairan kenapa si dia nie post camtu ye?sedangkan bagi seorang dewasa pasti dah kenal erti menghormati orang lain..kan?kan? malah ika yang baru sahaja menamatkan persekolahan pon boleh rase terkilan bila terbaca post dia..

Bagi ika sikap menghormati adalah elemen yang sangat penting dalam hidup kita malah dalam sesebuah organisasi serta dalam menjamin kedaulatan Negara kita..mungkin  ika yang baru berusia 17 belum cukup matang dalam menilai serta memahami hidup nie..masih hijau kata orang..hehe..tapi ika nak luahkan pendapat ika sahaja..

Bagi pendapat ika,,mereka yang dewasa haruslah tunjukkan contoh dan jadi suri teladan kepada mereka yang lebih muda bak kata pepatah melentur buluh biarlah dari rebungnya! Ewah-ewah..dah macam menulis karangan untuk SPM je lagaknye ika nie..rindu pulak nak aplikasikan tunjuk ajar cg tersayang sewaktu di sekolah dulu..

Kalau kami yang remaja nie didedahkan dengan contoh-contoh tak berapa membina dari orang dewasa tentulah kami akan terikut-ikut walaupun kami rase itu sesuatu yang salah..tapi kalu dah terbiasa lama-lama jadi tabiat jugak kan?sape setuju angkat tangan?!!! Jadi ika cuma harap sangat kita semua sama-sama amalkan sikap hormat menghormati antara satu sama lain..tak susah pon sebenarnya..bukan kena bayar tol pon!..
Kalau kita rasa tak suka pada sesuatu, tak perlulah kita sampai kutuk-kutuk orang lain..ok? simpan aje dalam hati..xpon campak jauh-jauh dalam longkang!hehe..kita kena nilai diri jugak..bukan semua yang kita tak suka tu jahat, tak elok dan sebagainya..mungkin jugak ape yang kita suka tu tak semestinya baik, bagus dan mendatangkan manfaat kan? “Boleh jadi sesuatu yang kamu sukai itu tidak baik bagi kamu dan boleh jadi sesuatu yang kamu tidak sukai itu baik bagi kamu..”

Okeylah..dah panjang laa plak ika berleter..hehe..inagatkan nak buat ringkas je tadi..panjang pulak entri kali nie..jadi ika harap kita dapat sematkan nilai hormat menghormati antara satu sama lain dalam diri kita dan jadikan amalan..bukanlah niat ika nak berlgak pandai tapi dah jadi satu kewajipan kita saling ingat mengingati kan? Dah tersurat jelas dalam al-Quran, surah al-Asr..”demi masa..sungguh manusia berada dalam kerugian..kecuali orang-orang yang beriman dan mngerjakan kebajikan serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran” akhir kata..ika harap korang doakan ika dapat straight A’s dalam peperiksaan SPM 2011..^^


pindahh??!


nampak gunung dari tingkap umah..cantik kan..?umah di sg.siput..

Stu hari nie..aku tengah syok  tengok cerita kartun..tiba-tiba aku dapat satu berita yang sangatlah mengejutkan!! Kami sekeluarga terpaksa berpindah ke Lekir. Sebuah tempat yang terletak di daerah Setiawan. So aku pon ape lagi cepat-cepat search dalam Mr.Google tentang rumah baruku nanti..
so ini la resultnye..gmbr felcra lekir..sitiawan,..ad medan ikan bakar rupanye..



Jadi tiba hari yang ditetapkan, maka berpindahlah aku sekeluarga ke Lekir. Kami sewa dua buah lori untuk angkat barang-barang dan kedua-dua buah lori tersebut bertolak setengah jam lebih awal daripada kami memandangkan kami belum bersiap sepenuhnye.dipendekkan cerita kami yang bertolak lebih lambat daripada kedua-dua buah lori tersebut, tiba terlebih dahulu berbanding lori-lori tersebut..hehe..ke mane agaknye lori-lori tu sesat ye?? Sementara tunggu lori-lori nie sampai..kami makan tengahari dulu..tunggu punye tunggu…dan tunggu lagi..terus menunggu..xsampai jugak lori-lori nie..haha..

 angkat bunga gne hillux dulu!!

rumah tersayang..=)

So back to the story,, bangun pagi (hari nak pindah tu) kena bersiap-siap bungkus tilam, bantal, and so on..katil-katil pon diceraikan..senang nak angkut msuk lori..
Kebetulan angah balik, jadi angah laa banyak tolong angkat barang , kemas barang,,
Dapur pon kene kemas jugak..barang-barang basah dalam refrigerator..botol-botol letak dalam kotak..pinggan mangkuk kene balut ngan paper so x pecah!!

Nie  a few pictures of our activity that day!!enjoy..^^
 kotak-kotak barang..

 hampir siap diangkat sume..

 e
 di dapur..messed up..

 akak..da slsema..alergik habuk..manje kn?

angah rajin!!

Wednesday, 22 February 2012

MAKNA BACAAN DALAM SOLAT



 Allah Maha Besar  




Doa Iftitah 
Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya.
Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang.
Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi,4  
dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik.
Sesungguhnya solatku,
Ibadatku,
hidupku,
matiku
adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam.
Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak
menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam. 


Al-Fatihah 
Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Mengasihani.
Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.
Yang maha pemurah lagi maha mengasihani.
Yang menguasai hari pembalasan.
Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkau kami mohon pertolongan.
Tunjukilah kami jalan yang lurus.
Iaitu jalan orang-orang yang Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.
Bacaan ketika rukuk 
Maha Suci TuhanKu Yang Maha Mulia dan dengan segala puji-pujiannya.
Bacaan ketika bangun dari rukuk 
Allah mendengar pujian orang yang memujinya. 





Bacaan ketika iktidal 
Wahai Tuhan kami, bagi Engkaulah segala pujian.

Bacaan ketika sujud 
Maha suci TuhanKu yang Maha Tinggi dan dengan segala puji-pujiannya.
Bacaan ketika duduk di antara dua sujud 
Ya Allah, ampunilah daku,
Rahmatilah daku,
kayakan daku,
angkatlah darjatku,
rezekikan daku,
berilah aku hidayah,
sihatkanlah daku dan
maafkanlah akan daku.
Bacaan ketika Tahiyat Awal 
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah.
Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta
keberkatannya.
Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh.
Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah.
Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad. 





Bacaan ketika Tahiyat Akhir
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah.
Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya.
Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh.
Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah.
Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya.
Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim.
Berkatilah ke atas Muhammad dan atas keluarganya sebagaimana Engkau berkati ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim di dalam alam ini.
Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.

Doa Qunut
Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki.
Sejahterakanlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau sejahterakan.
Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau pimpin.
Berkatilah hendaknya untukku apa-pa yang telah Engkau berikan padaku.
Jauhkanlah aku daripada segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan.
Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah yang menetapkan, dan tidak sesiapapun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau.
Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanMu.
Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi.
Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau.
Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan.
Dan aku minta ampun dan bertaubat kepada Engkau.
Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera keatas keluarganya dan sahabat-sahabatnya.
“wahai tuhan ku tak layak kesyurgamu …namun tak pula aku sanggup
keNerakamu….kami lah hamba yang mengharap belas darimu .”ya allah
jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa..ampunkan dosa2 kami .kedua
ibubapa  kami .dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal
dunia”
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Tuesday, 21 February 2012

join segmen 'saya join pasti dapat doodle oleh apit..!'



arie nie..saje saje bukak blog orang and terjumpe segmen nie..so join jela..alang-alang ngah free kan?kan?^^

terasa nak buat segmen lak kat korang semua..
sapa2 yang join, pasti akan dapat doodle..
doodle yang mana? doodle atas tue lah..
Syarat-syaratnya adalah seperti di bawah :


1. Tak Wajib Follow Blog nie.. (Nak follow takper)
2. Korang Kena LIKE page kat SINI
3. Buat Entry Bertajuk : Saya Join, Pasti Dapat Doodle
4. Tempekkan banner kat atas dalam ENTRY dan sila backlink
5. Dalam entry tue korang bagi detail kat bawah nie

Nama Panggilan Anda : nur ika
Negeri Kelahiran : perak
Warna Kesukaan : hijau apple

6. Diwajibkan Tag 3 rakan blogger untuk join
7. Bila Dah Siap, Publish then pastekan link entry td di komen ini
8. Korang akan dapat doodle kat atas tue beserta detail korang bagi..
9. Tarikh tutup 11 : 59 malam ini ( 21hb Feb 2012 )
10. Sapa saja yang join, pasti dapat doodle nie!

kawan yang saya tag :

Sunday, 19 February 2012

tEsmAl..in my heart~


Okey..young lady and the gentlemen..semalam aku borak2 dengan amy,,quite a long time since I talk to her. Macam-macam yang kitorang borak..about school, friends ,our future ,our present. And I found out that deep in my heart,,aku btol-btol rindukan the old me. When I used to be a student at Tesmal. Everything came out to be perfect..when I  eventually graduated from Tesmal.

Aku bukak Fb, juz nak jenguk-jenguk tengok noty..and maen game feveret aku Castle Ville..aku terbace post-post pelajar Tesmal.. “taknak balik skolah,,” “malasnye nak g PENJARA” and bermacam macam lagi. Kalau dulu when I used to study there, memang akan rase macam tu..tapi bila da abez skul aku rase empty..sedih..
Dulu aku rase macam tu jugak, tapi bila da keluar skolah,,aku rasa rindu sangat-sangat kat Tesmal. Kite memang slalu camni kan? Tak hargai pe yang ade di depan kite tapi rindu bila dah xde. So nasihat dari seorang senior kpd adik-adik Tesmal..hargailah Tesmal walaupun korang ase cam penjara,peraturan ketat,pokgad strict and whatsoever..
Amek la sebanyak mane mase yang korang masih ade sewaktu korang masih bergelar pelajar Tesmal untuk reka sebanyak mane kenangan supaya korang dapat nikmati keseronokan jadi boarding school’s students. Well, I didn’t mean that you should do something restricted, tapi korang still bley enjoy dengan aktiviti laen.
 Dulu, I used to gather at tenis court malam hujung minggu dalam pkul 9 lepak-lepak ngan kawan-kawan, celebrate bday kat situ, maen truth or dare, maen kejar-kejar, borak-borak. X perlu ase korang da mature enough to play like a child. Korang akan nyesal coz ini yang akan ceriakan hari-hari korang di Tesmal..

Kalu study something yang korang ase boring and really makes you tense,,no worries dear..bley je ajak geng-geng korang study same-same..buat teka teki on studies..sambil jalan nak balik prep or kelas ke..korang bg laa soalan tentang study and swoh kawan jawab..mungkin bunyi cam x menarik,,tapi korang sedang study actually at that time..
Mase kat skolah,, sebagai pelajar Elit negeri Terengganu, kami diajar supaya  aim pada straight A! walaupun kadang-kadang cg marah and risau kenapa kami banyak maen-maen,xserius..tapi cg xperlu bimbang..kami ingat aim kami..cume kadang-kadang tergelincir je dari landasan.hehee..^^ dan kebiasaannya..pelajar Tesmal terkenal dengan budaya suka study last minute. Seminggu sebelum exam hampir semua akan study kaw2..haha..walaupun pelajar lelaki yang agak malas..
Well, sebenarnye x brape bgus sangat study last minute.. dulu aku sendiri rase susah sangat nak rajinkan diri untuk study awal-awal..penyakit M.A.L.A.S..haha..tapi bila korang da abez skul..akan ase rindunyee kat homework, kelas, cg yang sweet sumenye..even kat buku-buku latihan..huhuk..sedih.. tapi something yang berlaku sume ade sebab dan hikmah yang tersendiri..every dark cloud has its own silver lining.

Thursday, 16 February 2012

Evaluate yourself.


Here I am in the middle of night typing something which eventually came up my mind. Seconds ago i was by myself watching this sitcom Scrubs which i get them from my sister. The stories about intern were way on their on call period. It’s a tough time though before getting the title doctors for real.





While I am comfortably lays down concentrating on the story path, one of the character Dr Cox said to an intern, John Dorian *his name really gets me laughing by only hearing it! ^^, or famously known as JD, that we should not run to others and try to listen on their opinion about us or seek for others’ evaluation on ourselves. On how good we are. Or even how suck we are.
Every each person has his own specialty and bad. We should accept for who we really are. It’s a kind of gift which makes each of us different and unique. Sometimes we should spend some times and evaluate ourselves whether we are good enough or not. Always be honest to ourselves. Then by that we can actually really sees what’s needed to be put in urgent tray or not.

Public Relations


PERHUBUNGAN AWAM

Dewasa ini, bidang komunikasi dilihat semakin penting di negara kita yang sedang
menuju era 2020. Kemunculan teknologi baru seperti komputer, internet dan satelit
mencetus sumbangan positif dalam bidang komunikasi khususnya hubungan awam di
negara ini.
   Peluang pekerjaan di bidang perhubungan awam semakin meluas memandangkan
perkembangan industri dan pertumbuhan ekonomi negara semakin pesat mendorong
pertumbuhan organisasi besar dan kecil di sektor awam mahupun swasta. Dasar penswastaan telah mengembangkan fungsi perhubungan awam. Lulusan institusi pengajian tinggi dalam bidang ini tidak perlu bimbang kerana peluang pekerjaan begitu luas sama ada di sektor awam atau swasta, malah mereka mampu menguruskan sendiri perniagaan berbentuk perkhidmatan dan perundingan di bidang ini.
  Perhubungan awam adalah satu profesion yang memerlukan­ pengetahuan sains sosial yang luas dan kemahiran komunikasi. Untuk menjadi seorang pengamal per­hubungan awam, mereka harus mengikuti kursus ini secara formal di instisusi pengajian tinggi (IPT) sama ada di dalam negara atau di luar negara. Melalui kursus, seseorang itu akan diperkenalkan kepada perkembangan perhubungan awam dan isu-isu berkaitan dengan profesionalisme ini. Kemahiran dan penulisan dan ucapan juga menjadi asas
dalam praktik perhubungan awam.
 Antara su-isu utama dalam pengurusan perhubungan
awam seperti penelitian terhadap bagaimana sesebuah organisasi akan berusaha untuk mewujudkan keseimbangan dengan hubungan beberapa kuasa yang bersaing di persekitaran. Ini  meliputi kemahiran untuk menguruskan kuasa-kuasa tersebut demi manfaat semua pihak. Tumpuan juga diberi kepada konsep-konsep dan teori-teori pengurusan, sosiologi dan komunikasi.
 Selain itu, para pelajar juga didedahkan tentang konsep, teori dan model perhubungan awam/komunikasi sebagai suatu pendekatan ke arah penyelesaian masalah dalam perhubungan awam.
   Bidang perhubungan awam memerlukan individu yang mempunyai ketrampilan
komunikasi dengan citra din,  kemahiran mendengar, kemahiran menganalisis
khalayak, kemahiran berbahasa, kemahiran persembahan, kemahiran menyesuaikan diri, prinsip etika dan tata susila komunikasi lisan. Mereka juga harus mahir dengan penulisan dalam perhubungan awam kerana penulisan penting dalam menyampaikan mesej organisasi tempat mereka bekerja misalnya melalui kenyataan akhbar yang dibuat oleh organisasi itu.
   Pengamal perhubungan awam harus cekap dalam tugas seharian, kreatif, berkeyakinan, berani dan mampu berkominikasi dengan pelbagai peringkat masyarakat, berkemahiran
dalam penulisan serta memiliki personaliti menarik.   Mereka juga boleh bertutur dan
menulis dengan dalam bahasa Melayu dan Inggenis di samping perlu minat dalam bidang tugas yang diceburi. Malah sanggup  bekerja tanpa mengira masa dan tempat sekiranya diarahkan. 

Seperti profesion lain, pengamal perhubungan awam dalam tugasan hariannya harus
berpegang kepada etika dan tata susila perhubungan awam yang menjadi garis panduan
dan landasan kepada profesion ini.
  Daripada segi pendapatan, bidang perhubungan awam menawarkan pendapatan yang
lumayan dengan gaji permulaan di sekitar RM1,500-RM2,000 berdasarkan kelayakan
akademik dan pengalaman kerja. Malah pengamal perubungan awam yang berpengalaman boleh memperoleh pendapatan yang lebih tinggi sekiranya mampu
mengurus­kan dan menawarkan perkhidmatannya sendiri.

CIRI-CIRI PERIBADI YANG DIPERLUKAN

(i)    Meminati profesion ini
(iii)   Mahir berkomunikasi
(iv)   Menguasai bahasa Melayu dan Inggeris
(v)    Mempunyai kemahiran mendengar
(vi)   Kemahiran menganalisis khalayak
(vii)  Mahir dalam kaedah penulisan perhubungan awam
(viii) Peramah dan mudah didampingi

SYARAT UNTUK MENCEBURI BIDANG INI

Untuk menjadi seorang pegawai atau eksekutif perhubungan awam, individu harus memiliki diploma atan ijazah sarjana dalam bidang perhubungan awam atan komnnikasi
dari universiti/IPT dalam atau luar negara.

TEMPAT UNTUK MELANJUTKAN PENGAJIAN

Beberapa universiti/IPT tempatan ada menawarkan kursus perhubungan awam atau
komunikasi di peringkat ijazah pertama. Universiti-universiti/IPT tempatan yang
menawar­kan program ini termasuk Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM),
Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan
Universiti Teknologi Mara (UiTM), Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Univer­siti
Putra Malaysia (UPM). Universiti-universiti luar negara seperti di Amerika Syarikat
juga menawarkan program seumpama ini. Manakala banyak kolej swasta yang menawarkan kursus ini di peningkat sijil atau diploma.

SYARAT YANG DIPERLUKAN UNTUK MELANJUT­KAN PEN GAJIAN


Peringkat ijazah sarjana muda

Pelajar perlu mendapat kelulusan yang baik di peringkat SPM/SPMV serta lulus dengan
mendapat prinsipal yang baik di peringkat STPM (aliran sastera) atau diploma dalam
bidang berkaitan dan institusi pengajian tinggi tempatan.
  Selain itu, UIAM mengambil pelajar SPM/SPMV untuk mengikuti kursus matrikulasi sains kemanusiaan selama dua tahun. Selepas itu pelajar akan ditawarkan di bawah program sarjana muda komunikasi. Program ini memerlukan calon lulus SPM/SPV dan mendapat sekurang-kurangnya enam       kepujian termasuk bahasa Inggeris dan Pendidikan Islam.
  Manakala UiTM mengambil pelajar untuk kursus matrikulasi sebaran am sebelum
ke peringkat sarjana muda.UiTM memerlukan calon lulus SPM/SPMV dan mendapat
bersekurang-kurangnya lima kepujian termasuk bahasa Inggeris.
Untuk melanjutkan pengajian ke kolej/IPT swasta, calon perlu lulus SPM serta mendapat beberapa kepujian termasuk bahasa Inggenis.


Wednesday, 1 February 2012

cikit sebanyak sal tips interview for university intake..


Berminat nak masuk UTP??

Mesti ramai yang curious camne laa agaknye interview?? Kebetulan aku ada memohon kemasukan ke Universiti Teknologi Petronas  (UTP). Jadi entri kali nie aku nak ceritakan sikit sebanyak tentang interview kemasukan ke university.
Bila korang dapat tahu je korang dapat tawaran ke mana-mana yang perlukan interview, mula-mula sekali korang perlu bagi cornfirmation samada nak hadir atau tak. Seeloknye hadirkan diri anda sebab x rugi pon kalau nak cuba. Dapat pengalaman camne interview dijalankan. X gune duit pon unless tempat tu jaoh sikit. So, lepas tu pastikan korang sentiasa up to date ngan isu semasa. Orang slalu kata yang interview perlukan pengetahhuan tentang isu semasa but sometimes bley jadi interviewer x tanye sangat pon.. Well kalau nak mohon biasiswa for JPA or MARA of course la tnye isu semasa kan? Satu lagi tips ialah korang kne buat x malu and outspoken.. Jangan segan silu plak ye?
So  sekarang meh dengar cite ak yang pergi interview untuk UTP..btw..aku xtau camne interview yang laen ek..mungkin proses yang berbeza..




Pagi2 aku bertolak dari rumahku di Sungai Siput (U) well actually my former house as I had been moving out to a new place at Sitiawan, Perak. Dari Sg.Siput ke UTP yang terletak di Tronoh hanya 45 minit by car so bukan satu big problem laa for my dad to drive me there. Sesampai je kat UTP, unfortunately da penuh orang beratur..and to be worst almost of them are men! Whoa..aku nie xde la berani sangat tambah-tambah I barely even know them! Come to think again, it doesn’t too bad actually. Everyone just queue up without saying anything…haha.. aku bet sume orang nervous..tapi  bila aku beratur di tengah2 mereka yang lelaki nie (ade dua tiga orang je perempuan) aku tiba2 rase aku nie adalah makhluk kerdil yang teramat laa ‘rendang’!!huhuk.. sume orang matured blake!hua2..







So, dipendekkan  cerita..aku masuk dalam dewan auditorium and dengarlah ucapan perasmian dari a few well known people  I guess..and ade a few prof dari bidang course berbeza naik ke pentas and explain briefly about their course  and what we will be few years ahead of the studies.. Well,menarik jugak bila dengar.. for korang punye information, untuk tau samada job yang korang idam-idamkan laku or not..try bukak website jobstreet Malaysia okey?
Okeylah..panjang la plak jadinye..kita stret ke how the interview was done key?
Mula-mula korang akan dikumpulkan di bilik persediaan or preparation room where there are few tables already being places. Atas meja tu dah ade cases yang telah disediakan untuk korang kaji and dah disediakan satu suggestion solution untuk korang. Korang kene agree or disagree tentang suggestion tu tapi kene bagi sebab yang kukuh and munasabah. Besides korang bley juga kemukakan cadangan and pendapat korang sendiri. Bear in mind, yang nie individu key?? Seeloknye speaking in English sebab everything nowadays required soft skills..soalan pertama nie berbeza bag setiap individu..so xbley berbincang..tapi aku tibia je tanye cikit2 akak sebelah..key..jangan ikot my act okey?haha..










Proceed to soalan kedua, korang akan diberi  another soalan yang bley dikaitkan dengan soalan pertama. Tapi kali nie korang kene berbincang dalam kumpulan spontaneously in English key? Kene berbincang depan dorang and anggap dorang takde..so carry on dengan pe yang korang nak bincang. Lebih kurang mcm muet laa.. bley survey youtube key? Bila da abez discuss pe solution terbaek korang WAJIB capai kata sepakat. So kene la terima pendapat orang lain. Masa perbincangan nie korang kene jadi super active!!ckap bnyak2 and bagi pendapat BUT korang kene jugak dengar pendapat orang lain sebab masa nie interviewer akan nilai korang dari pelbagai segi antaranya curiousity, well behave, outspoken, berani, bernas dengan pendapat, kerjasam and bley bertolak ansur ke tidak..
Satu lagi korang tak boleh laa gabra x pasal2 plak ae? Be cool dear..everything gonna be juz fine..bukan interviewer tu ngap korang pon!!haha..


So tu laa sikit2 sal unterview UTP yang aku hadiri.. aku mohon ict course sevagai pilihan pertama and Alhamdulillah dapat tapi malangnye mahal sangat fee dia jadi aku tolak aje laa tawarannye. No worries then, at least aku dapat pengalaman on how interview being conducted. ^^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...