Tuesday, 26 June 2012

Pulau Pangkor Holiday!

Assalamualaikum! hihi..ika ade satu cite bez untuk korang yang sudi bace blog nie..although ika sangat la jarang update blog nie..ika harap korang still setia membaca,, actually ika malas nak update sebab line internet slow..tapi disebabkan ade sorang kawan nie semangat berkempen suruh update ika pon update lerr..haha.. :p

sabtu lepas,23 jun..ika ade family day kat pulau pangkor!! seronok sangat2..maklumlah first time nak ke pulau pangkor..walaupon ika nie orang perak and tinggal kat sini tapi xpernah lagi jejak pulau tu..haha..ika membesar kat terengganu..so kalau tanye ape2 mengenai terengganu bley la jadi tour guide..hehe.. key merapu.. back to the real story..

23 jun
6.00 -8.30 a.m
--> bangun pagi dengan penuh ceria and bersemangat! muehehe..biasanya xsemangat pon~
--> mandi siap2 and ready untuk bertolak (take note masa ni belum sarapan lagi)

9.15 a.m
--> sampai ke destinasi! yeahh! eh..belum sampai pangkor lagi tau..baru sampai kat Marina Island.
Untuk pengetahuan sume..Marina Island nie adalah pulau buatan manusia..
well in simpler words pulau nie actually tanah2 yang ditambak kat area laut untuk membentuk sebuah pulau artificial..pulau yang lengkap dengan hotel,jetty, kedai2 makan.tapi masih baru la pulau nie and not very well known as biasanya tourist yang nak ke pulau pangkor akan ke Lumut jetty which takes 40 minutes to arrive at Pangkor Island instead of 10 minutes kalau ikot Marina Island..hehe..and of course lebih MURAH!

10.00 a.m
--> para ayah2 pergi beli tiket..tapi malangnyer dah dekat sejam berlalu mereka ntah ke mana and masih belum kembali dari beli tiket ferri..xpe..sabar..hihi.. mula2 patutnya bertolak pkul 9 tapi biasalah janji melayu~

10.45 a.m
--> kriukk..kriukk.. eh eh! bunyi ape tu?? hihi..ika punye perut dah start berdendang lagu keroncong siti nurhaliza+ ziana zain..ngeh3.. LAPAR! ika belum makan ape pon lagi..huhuk.. T.T ingatkan sempat sarapan la kat pangkor since rancang nak bertolak pukul 9..huhu,,kebetulan ika ade buat kek gula hangus and kek span gula hangus..so makan la dulu sikit buat alas perut.. saje2 buat dengan mak kek2 tu..teringin..hehe..and nak bawak buat bekal ke pangkor..konon2..~

11.00 a.m
--> At last! Alhamdlillah..berakhir jugak penantian dekat dua jam..hehe.. maka arakian kisahnya..ika pon naik la feri tu dengan excited thap cipan.. *walaupon dah pernah naik feri sebelum nie tapi still excted and terus naik ke tingkat 2 feri tu..konon2 nak ambil angin pangkor la~hihi..

11.01-11.14 a.m
--> okey.. faham2 lar masa nie ika buat ape..ofkos busy bergambar~hihi..

11.15 a.m
--> selamat tiba di PANGKOR! yeahh! hehe.. excited~
--> naik van pink yang berlambak kat jetty untuk ke tempat ika bakal stay..Palma Beach Resort.

11.35 a.m
--> check in kat resort and terus tergolek atas katil sebab lapar and penat..haha..then bukak TV tengok masterchef celeb! hehe..
--> xlame pastu ika lunch! yeay!kenyang~ade ayam percik,rendang,ulam pucuk ubi~ nyam3..ika suke sgt ulam..korang??
--> dah kenyang so berehat and golek2 sambil tengok masterchef lagi..haha..

1.30 p.m
--> ika baru terjaga dari lena and tiba2 mak ajak pergi jalan2 kat tepi pantai..so apelagi! trus bangun and bersiap2 ala kadar~
--> masih panas lagi..so jalan2 kat souvenir shops je dulu..banyak sangat kat sini..sepanjang jalan penuh dengan kedai2 gift and makan.. :)

3.00 p.m
--> hihi..keluar bilik skali lagi..but dis time da ready dengan nak mandi pantai!
-->mak ajak makan dulu..hailoh..lagipon xde geng ar nak mandi sorang2..hehe..xpe2..makan dulu..

4.00 p.m 
-->dah habis lepak2 and borak2 ngan jiran2 sambil makan kat kedai..hehe..sempat la sapu kuey teow goreng satu..haha,,
--> okey memandangkan sume family da trun ke pantai..so kitorang plan nak sewa bot untuk round2 pantai pngkor and pusing Pulau Pangkor Laut and then singgah mandi mandi di Pulau Giam.eh eh!cop!mesti korang konfius kan macam mane boleh kuar name pulau pelik2 ? well sebenarnye.. pulau yang ika mention tu adalah pulau kcil yang ade kat sekitar pangkor..ika menginap kat area Teluk Nipah..memang the best beach here!

4.15 p.m
--> after round pulau tu sume and berlumbe ngan another boat yg kitorg sewa..akhirnya sampai la kat Pulau Giam..and ape lagi! trus terjun mandi manda!hehe.. sonok sangat! konon2 pandai berenang..padahal ika terapung pon sebab ade life jacket!hehe..

7.00 p.m
--> pulang ke bilik and rest.. 

9.00 p.m
--> nyte kat sini mmg happening ar~ ade ramai tourist kuar jalan2 sekitar stalls kat tepi pantai..
--> warga ayah2 kuar lepak kat gerai tepi pantai tu..sambil nyanyi lagu 60-an and,,HAHA..
--> while me and the other mums goes for a walk around gerai2 baju~ alaa..perempuan kan..?hihi..
--> since masih awal,,xnk balik bilik dulu..so duduk la ika n my parents ambil angin kat tepi pntai! hehe..opss! sori mak abah sebab kacau daun dating..hehe.. :p
--> ika lapar so makan jagung bakar and then baham eskrem lak after that!hehe..
--> masa ngah lepak2 nie..ade nampak sekumpulan people nie ngah buat BBQ..then dorang carve no 89 kat pasir pantai tu,,and letak lilin membentuk nombor 89..then snap2 gambar! masa ni I was like..woww! mesti reunion! so teringin sangat nak carve 7-11 satu msa nanti! time reunion! 

12.00 a.m
--> pulang ke bilik after dah puas jenjalan kat sume stalls souvenirs tu... :)
--> zzzz~ tdow

24 jun
nothing much happen this day because pagi2 keluar makan kat tepi pantai again..*kalau ade kedai tengah laut ika pergi! haha..
balik bilik kemas2 barang since nak balik dah arini! T.T
at 12.00 p.m check out and heading to the jetty~
sebelum naik ferri..ika sempat labeli satu skirt pink nie! kiut sangat!nanti kalau ika pakai,ika letak gambarnyee.. :)

so..rasanya tu jela aktiviti..tapi memang best sangat2 since bley mandi kat Pulau Giam tu and boleh snorkelling skali! 

#p/s :kat pulau Giam tu ade banyak coral and ikan2..kita bley bagi roti for the fishes~

enjoy gmbar lak!

masa duk tunggu feri sambil perut berdendang.

atas feri pon smpat pose lagi..hehe


muke nervous! yg kanan tu my neighbour.

my mum jerit sebab tgkap gambar tengah2 bot speed!

boat race! bot tu families dari Felcra jugak..

pemandangan waktu pagi..
i am floating! muehehe
(pulau yg kat belakang tu la Pulau Pangkor. ni mandi manda kat Pulau Giam-pulau kecik yg ika da cite)
pose depan the only stall kat Pulau Giam.
abah pose. :p
tengok gambar tu elok2..akan nampak batu tu berbentuk mulut buaya.
yang ni lak batu tu berbentuk penyu!
makposing kat area stalls and pavement tepi pantai.
yang ni ramai tengah mandi manda kat Pulau Giam.




haha..udoh nye muke ika!

2 comments:

deno said...

bestnya!!!! dah lama tak ke pulau

nur ika apple said...

hehe..jom la ke pulau pangkor! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...